اتریوم دو چیست؟
بروزرسانی اتریوم دو به چه دردی می خورد

ETH 2.0 چیست؟

بررسی اجمالی
تکنولوژی بلاکچین در چند سال اخیر ، تحولات عظیمی در حوزه‌های مختلف بازارهای جهانی ایجاد کرده است و روی بخش‌هایی مثل فناوری مالی، کشاورزی و سلامت هم تأثیرات زیادی گذاشته است. بخش بزرگی از کاربردهای بلاکچین مبتنی بر ارزهای دیجیتال است که انجام تراکنش‌ها را ساده ،غیر متمرکز و امن کرده است. در این دنیای بلاکچین، اتریوم (ETH) دومین بلاکچین بزرگ جهان کریپتو است که با پشتیبانی از قراردادهای هوشمند، پایه ی مهم‌ترین اپلیکیشن‌های غیر متمرکز صنعت کریپتو است. مدتی است که تیم سازنده این بلاکچین، به فکر اجرای پروژه اتریوم 2 هستند. بنا بر اعلامیه های منتشر شده از این تیم اتریوم 2 می‌تواند بهبودهای بسیار مهم و گسترده ای را به این بلاکچین بیاورد

اتریوم 2 چیست؟
اتریوم 2 یک به‌روزرسانی کلی برای بلاکچین کنونی اتریوم است. پروژه اتریوم 2 می‌تواند سرعت، بهره‌وری و مقیاس‌پذیری شبکه بلاکچین اتریوم را به طرز چشمگیری افزایش دهد و همچنین علاوه‌بر حل مشکلات و ایرادات کنونی شبکه، تعداد تراکنش‌ها در مقیاس ثانیه را نیز افزایش دهد. از نام‌های دیگر اتریوم 2، می‌توان به ETH 2 یا Serenity اشاره کرد. با انجام پروژه ی اتریوم دو هر کدام از پروژه های لایه دوم eth تراکنش هایی را جمع آوری کرده و با هم انجام میدهند،برای مثال ده هزار تراکنش در یک ثانیه جمع آوری نی شود و باهم تایید میشوند و هزینه تراکنش بین آنها تقسیم می شود

طراحی و ساختار اتریوم 2 تفاوت‌های عمده و مهمی با نسخه فعلی اتریوم خواهد داشت. دو تغییر مهم، اثبات سهام و شاردینگ هستند. در ادامه به توضیح این دو مفهوم خواهیم پرداخت تا مزیت‌های پروژه اتریوم 2 نسبت به نسخه قبلی را بهتر درک کنیم.

اثبات سهام چیست؟

اتریوم 2
بروزرسانی اتروم


در مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) به جای ماینرها، تأییدکننده وجود دارد. نقش اصلی این گروه ایجاد بلاک‌های جدید، ارائه قدرت پردازشی، حافظه و پهنای باند برای تأیید تراکنش‌ها به شبکه است. تأییدکننده‌ها به صورت دوره‌ای پاداش خود را به شکل اتر (ETH) دریافت می‌کنند.

برای تبدیل شدن به تأییدکننده در اتریوم دو، باید 32 اتر را در یک قرارداد هوشمند قفل کنید. در واقع به نوعی یک وثیقه‌ای است که در هنگام تخلف تأییدکننده، همه یا بخشی از آن توقیف می‌شود. این روش در پیشگیری از تخلفات بسیار مهم است.

شاردینگ چیست؟
شاردینگ به پروسه تقسیم کردن یک بلاکچین به چندین بلاکچین می‌گویند. این باعث می‌شود که کل شبکه بهره‌وری بیشتری داشته باشد، زیرا یک تأییدکننده واحد به تنهایی نمی‌تواند از پس این حجم کار برآید.

هر تأییدکننده از اطلاعات مرتبط با شارد خود نگهداری می‌کند. در ضمن این تأییدکننده‌ها به طور تصادفی بین شاردها می‌چرخند واز هر گونه دست‌کاری، جلوگیری شود. (Beacon Chain) وظیفه برقراری ارتباط و هماهنگ‌سازی شاردها را بر عهده دارد

تفاوت eth و eth 2.0


تفاوت عمده بین اتریوم 2 و نسخه فعلی، مکانیزم اجماعی است که استفاده می‌کنند. اتریوم کنونی از مکانیزم اثبات کار (PoW) استفاده می‌کند یا ماینری، در حالی که اتریوم 2 از مکانیزم اثبات سهام استفاده می‌کند.

مکانیزم اثبات کار یک فرآیند پرمصرف در انرژی است که ماینرها در آن باید به کمک قدرت پردازشی کامپیوترها، معادلات پیچیده ریاضی را حل کنند. در ضمن این مکانیزم برای تأیید تراکنش‌های جدید هم به کار می‌رود. هر ماینری که اول از همه معادله را حل کند، یک بلاک جدید به زنجیره اضافه می‌کند که شامل همه سوابق تراکنش‌های قبلی می‌شود.

در اثبات سهام، تأییدکننده‌ها هستند که به جای ماینرها تراکنش‌ها را تأیید و ثبت می‌کنند. تأییدکننده‌ها باید زمان و مقدار ارز دیجیتالی که نگهداری می‌کنند را گزارش کنند. وقتی اکثریت تأییدکننده‌ها بلاک جدید را تأیید کردند، بلاک به زنجیره اضافه می‌شود و تأییدکننده‌ها به خاطر مشارکت در این پاداش دریافت می‌کنند. لازم به ذکر است که مکانیزم اثبات سهام نسبت به اثبات کار مصرف انرژی بسیار کمتری دارد، زیرا برای برقراری امنیت شبکه به قدرت پردازشی کمتری نیاز دارد

مزایای اتریوم 2
یکی از مزیت های پروژه اتریوم 2 مقیاس‌پذیری بالای آن است. اتریوم 2 با به‌ کارگیری سیستم شاردینگ می‌تواند در هر ثانیه حدود 30,000 تراکنش را تأیید کند در حالی که حداقل مقدار تایید تراکنش در بلاکچین اصلی اتریوم 30 تراکنش است. همین تعداد کم تایید tnx منجر به ایجاد تأخیر و شلوغی بسیار زیادی می‌شود و باعث هزینه بالای تراکنش ها میشود که در اتریوم 2 به خاطره تبدیل خواهد شد!
یکی دیگر از دلایل به‌روزرسانی اتریوم، ارتقای سطح امنیتی شبکه بلاکچین امروزی است. بسیاری از شبکه‌های اثبات سهام، تعداد تأییدکننده محدودی دارند که باعث کاهش امنیت شبکه می‌شود. از طرفی ETH 2 تعداد زیادی از تأییدکننده‌ها دارد (حدود 16384 عدد) که آن را غیرمتمرکزتر، امن و غیرقابل‌دستکاری می‌کند.

آینده اتریوم 2


اتریوم از زمان راه‌اندازی خود در سال 2015 به بزرگ‌ترین بلاکچین عمومی دنیای کریپتو تبدیل شده است. بیش از 1800 پروژه در شبکه ی اتریوم ساخته و یا هم‌اکنون در حال ساخت هستند که با به‌روزرسانی اتریوم، بیشتر هم خواهند شد. راه‌اندازی پروژه اتریوم 2 در سه فاز انجام خواهد گرفت که عبارتند از:

فاز 0

در دسامبر 2020 و با راه‌اندازی beacen chain تکمیل شد. این فاز اطلاعات تأییدکننده‌ها را در بیکن چین ذخیره می کند و از اثبات سهام استفاده می‌کند.


فاز 1

این قدم راه‌اندازی و شروع به کار شاردها است. 64 شارد در این فاز راه‌اندازی شوند. بلاکچین اتریوم 1 به شارد اتریوم 2 تبدیل خواهد شد و امکان انتقال دارایی هم فراهم می‌شود که باعث می‌شود پروژه اتریوم 2 همانند یک اوراق قرضه سهام آتی باشد. در ضمن تأییدکننده‌ها هم می‌توانند آزادانه از طرح به آن وارد شوند.


فاز 2

شاردها به طور کامل عملیاتی و سازگار با قراردادهای هوشمند شبکه خواهند شد. گفته می‌شود که این فاز در سال 2022 راه‌اندازی خواهد شد و رفته‌رفته نسخه‌های به‌روزرسانی‌شده وارد پروژه می شوند

سخن آخر

با اینکه مشکلات مقیاس‌پذیری و کارمزد بالای شبکه اتریوم موانع بزرگی در پذیرش همگانی بلاکچین اتریوم است، ولی برنامه ها و dapp های غیر متمرکز زیادی در آن فعالیت می‌کنند و می‌توان آن را مقر اصلی حوزه دیفای و (NFT) نامید.

با به‌روزرسانی اتریوم، مشکلات مقیاس‌پذیری و کارمزد بالای تراکنش‌ها در این شبکه، حل خواهد شد و این می‌تواند تأثیر فوق العاده‌ای روی قیمت و پذیرش همگانی بیش از پیش، این بلاکچین وحتی کل بازار کریپتو بگذارد. البته این اتفاق به راه‌اندازی هرچه زودتر اتریوم 2 بستگی دارد، زیرا تأخیرهای پیاپی در شروع به کار آن باعث شده که عده زیادی نسبت به آینده آن امیدوار نباشند و یا دچار شک و تردید شوند و امیدواریم که این اتفاق فرخنده در دنیای کریپتوکارنسی ها ، رخ بدهد.

اتریوم دو چیست؟